Alternate Text

Groepsreis Cuba

Een swingend volk in de tropen - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 599,-
GROEPSGROOTTE: 9-24 | 14 DAGEN

Groepsreis Cuba

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Cuba

Eventuele verlengingen van deze rondreis kun je onderaan het dagprogramma vinden.

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Havana

Havana

Havana is een heerlijke stad waar je eindeloos kunt ronddwalen tussen de koloniale huizen, waar op elke straathoek muziek klinkt en waar de mensen vriendelijk zijn en graag een glas rum met je drinken. | Havana

Viñales

Viñales

De vallei van Viñales is prachtig! Kalkstenen bergen steken dramatisch boven de diepgroene, tropische akkers uit. Er wordt veel tabak geteeld rondom Viñales en een bezoek aan een lokale tabaksboer is zeker de moeite waard. | Viñales

Cienfuegos

Cienfuegos

De havenstad Cienfuegos ligt aan één van de mooiste baaien van het eiland. In de koloniale tijd stond de stad bekend als de 'Parel van het Zuiden'. | Cienfuegos

Trinidad

Trinidad

Het lijkt of de tijd in Trinidad heeft stilgestaan. De straten bestaan grotendeels uit keien en zand. Je ziet meer paard en wagen dan auto's. | Trinidad

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara staat vooral bekend om het reusachtige monument van Ché Guevara. | Santa Clara

Varadero

Varadero

Varadero, befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Neem een verfrissende duik in de golven van Atlantische Oceaan. Ook is er de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen. | Varadero

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Bus, Vliegtuig Vertrek Havana Havana
2 Havana Havana
3 Havana Havana
4 Bus Havana - Las Terrazas - Viñales Viñales
5 Viñales Viñales
6 Bus Viñales - Varkensbaai - Cienfuegos Cienfuegos
7 Bus Cienfuegos - Trinidad Trinidad
8 Trinidad Trinidad
9 Transfer Trinidad / Bezoek Playa Ancon Trinidad
10 Bus Trinidad - Santa Clara Santa Clara
11 Bus Santa Clara - Varadero Varadero
12 Varadero Varadero
13 Bus, Vliegtuig Varadero - Vertrek Havana Vliegtuig
14 Vliegtuig Aankomst Amsterdam Amsterdam

1
23
5
12
22
35
9
5
14
17
24
1
2
10
0
0
0
3
0
218
352
318
4

Dag 1: Vertrek Havana

Je vliegt vandaag naar Havana. De reisbegeleiding wacht je daar op en brengt je naar het hotel.

Jouw rondreis door swingend Cuba begint pas echt als je aankomt op de luchthaven van de bruisende hoofdstad.  Vooral La Habana Vieja, het oude stadscentrum, ademt een bijzondere sfeer met zijn fraaie gerestaureerde pleinen en gebouwen.Sommige straten in Havana hebben meerdere namen: de oude, katholieke heiligennaam en de nieuwe naam, vaak die van een vrijheidsstrijder. Om het nog iets ingewikkelder te maken hebben de straatnaambordjes soms de nieuwe naam staan terwijl de bevolking de oude naam gebruikt. Gelukkig staan op de meeste kaarten allebei de namen en is ronddwalen in Havana eigenlijk precies wat je moet doen om de sfeer op te proeven.

Dag 2: Havana

Vrije dag in Havana. Deze koloniale stad telt 2,2 miljoen inwoners. In de sfeervolle straten en op de pleintjes van Havana is altijd wel wat te beleven; potjes domino, honkbal, een temperamentvolle discussie. Ook de glimmende Amerikaanse jaren ’50 auto’s maken deel uit van het straatbeeld. De stad telt meerdere interessante musea, zoals bijvoorbeeld het Museum van de Rum of het Museum van de Revolutie.

Gezellige restaurantjes zijn er in Havana genoeg. Sluit je avond af in een van de barretjes waar Hemingway inspiratie opdeed, zoals ‘El Floridita’ befaamd om zijn Daiquiri cocktail. Natuurlijk kun je ook een ‘Casa de la Trova’ binnenlopen en een dansje wagen op de opzwepende Cubaanse muziek. Een passende manier om je dag af te sluiten is met een Cuba Libre. Volgens de legende kwam er tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog een soldaat een kroeg binnen lopen en noemde de ingrediënten van de cocktail, bestaande uit Cubaanse rum en Amerikaanse cola. De andere bargangers volgden zijn voorbeeld en schreeuwden: “Cuba Libre!”.

Dag 3: Havana

Vrije dag in Havana. Bekijk vandaag bijvoorbeeld de mooie pleintjes in de oude stad. Wandelend door schilderachtige straatjes kom je bij Plaza de Armes, waar de oorspronkelijke stad zich omheen vormde na de stichting in 1519. Hier verkoopt men in kraampjes souvenirs, zoals boekjes over revolutiehelden als Che Guevara en Fidel Castro. Ook staan er belangrijke koloniale gebouwen aan het plein. Het is niet ver lopen naar Plaza Cathedral waar salsa bands spelen en je de mooie barokke kathedraal kunt bezichtigen. Ook aan Plaza Vieja staan prachtige koloniale huizen waar de elite van Havana woont.

Wandel langs de Malecón die je ongetwijfeld van foto’s kent waarop de wilde zee over de balustrade klapt en de felgekleurde jaren ’50 ‘carros americanos’ over de zeeboulevard rijden. Maar ook zonder ruige zee is de Malecón een mooi stuk Havana en schiet je er zeker een paar mooie plaatjes.

* Bijzondere duurzame projecten

Shoestring ondersteunt een tiental kleinschalige ontwikkelingsprojecten met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze projecten worden geselecteerd door onze lokale agenten. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld een school, een weeshuis en een natuurbeschermingsproject. Onze lokale agenten zorgen er voor dat onze en jullie bijdrage 100% ten goede komt aan deze projecten. Lees meer

Dag 4: Havana - Las Terrazas - Viñales

Vandaag vervolg je je groepsreis door Cuba. Ten westen van Havana ligt de prachtige Viñales vallei, waar je heerlijk kunt wandelen of paardrijden door een verweerd karstlandschap.

Onderweg kun je genieten van het lieflijke heuvellandschap met zijn sierlijke koningspalmen, diep uitgesleten rivieren en eenvoudige houten huisjes.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Onderweg breng je een bezoek aan Las Terrazas, een coöperatie van 850 inwoners, gelegen in het prachtige natuurgebied Sierra del Rosario, een UNESCO werelderfgoed gebied. Heden ten dage vormt ecotoerisme de belangrijkste bron van inkomsten, in het verleden waren dat de koffieplantages. De naam Las Terrazas verwijst naar de voor de pijnbomen aangelegde terrassen waar het gebied om bekend staat. Er kan hier een mooie wandeling worden gemaakt, er zijn warmwaterbronnen en op het meer kun je roeien.

Dag 5: Viñales

Viñales is een rustige plek waar je prachtige wandelingen kunt maken door de groene omgeving. Op zijn Cubaans kun je jezelf natuurlijk ook op een paard hijsen en laten begeleiden door een cowboygids!

De Mural de la Prehistoria is in 1961 door een Cubaanse kunstenaar ontworpen. Het heeft circa 5 jaar geduurd voordat deze enorme schildering, waar niet iedereen even enthousiast over was, af was. Het is toch de moeite waard om het van een afstandje te bekijken! In de Jardin de la Caridad leer je alles over de lokale bloemen en planten.

Hoe groen kun je gaan? TIP

In zowel Viñales als Trinidad verblijf je in zogenaamde 'casas particulares'. Dit is een soort bed & breakfast, bij de Cubanen thuis. Een unieke ervaring! De groep zal verdeeld worden over de verschillende 'casas particulares', die dichtbij elkaar liggen. Per gezin kunnen tussen de 2 en 4 mensen verblijven. Verblijf in een casa betekent dat je te gast bent bij een Cubaanse familie, maar wel je eigen kamer hebt, meestal met eigen douche en toilet. Vaak is het mogelijk om te dineren bij ‘je familie’,vraag ter plaatse naar de mogelijkheden. Het ontbijt is inclusief.

Dag 6: Viñales - Varkensbaai - Cienfuegos

Vandaag vertrek je uit Viñales en doe je onderweg de Varkensbaai aan. In 1961 probeerden Cubaanse ballingen, getraind door de CIA, hier tevergeefs binnen te vallen. Een klein museum (entreegeld exclusief) over die invasie vind je bij Playa Girón. Varkensbaai maakt deel uit van het Zapataschiereiland, een beschermd natuurgebied dat voornamelijk uit moerassen en mangrovebossen bestaat.

Je reist door naar de havenstad Cienfuegos. In de koloniale tijd stond Cienfuegos bekend als de 'Parel van het Zuiden'. In deze uitgestrekte stad voel je de Franse sfeer: decoratieve paleizen, theaters en schaduwrijke parken. Het Teatro Tomás Terry met haar elegante façade is zeker een bezoekje waard. Het theater ligt aan het Parque Martí, waar diverse monumentale gebouwen bijeen staan. Net buiten de stad ligt de begraafplaats Cementerio General La Reina, bekend om de prachtige beelden op de graven.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 7: Cienfuegos - Trinidad

In een paar uur rijd je 's middags van Cienfuegos naar Trinidad door grote vlaktes met plantages en veeboerderijen. Je slaapt de komende drie nachten in Trinidad.

Je overnacht bij de mensen thuis, in zogenaamde 'casas particulares'. Voor een beschrijving, zie bij Viñales onder dag 5.

Dag 8: Trinidad

Vrije dag in Trinidad. Wandelend door de met kinderkopjes geplaveide straatjes van Trinidad waan je je in de 18e eeuw. Toen was Trinidad een belangrijke handelsplaats door de suikerindustrie. In het Museo Municipal de la Historia vind je voorwerpen uit dit welvarende stuk geschiedenis. In 1988 werd Trinidad, waarvan de pastelkleurige gebouwen en woningen vrijwel nog volledig intact zijn, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De sfeer in Trinidad is authentiek. Ezels en pony’s trekken wagens vooruit, ‘pajareros’ pronken met hun vogels en varkens en geiten worden achterop de fiets vervoerd. Vooral in de namiddag, wanneer veel toeristen terug zijn naar hun resorts aan de kust, komt het stadje tot leven. Een salsabandje begint te spelen en al snel danst men op het plein voor het Casa de la Música en in de muziekcafés.

Dag 9: Trinidad / Bezoek Playa Ancon

Vrije dag in Trinidad. Cultuurliefhebbers kunnen vandaag het Museo Romántico en het Palacio Cantero bezoeken. Wie liever de natuur in gaat kan zijn hart ophalen in de omgeving van Trinidad. In het bergachtige gebied van Topes Collantes kun je zwemmen en snorkelen bij een waterval. In het groene Valle de los Ingenios, het ‘Dal van de Suikermolens’, heb je prachtig uitzicht over de ruïnes van de suikermolen, waar vroeger slaven in werkten.

Je kunt ook lekker een dagje relaxen aan het strand van Playa Ancon.

Dag 10: Trinidad - Santa Clara

De rondreis door Cuba zet zich voort in noordelijke richting. Onderweg naar Santa Clara zie je nauwelijks verkeer en meer paarden en ossenkarren dan auto’s. Je reist via de Sierra del Escambray, een bergketen ten noorden van Trinidad, die zich uitstrekt van Cienfuegos in het westen tot Sancti Spiritus in het oosten van midden Cuba. Aan de voet van deze bergrug vindt men de beroemde Valle de los Ingenios. Deze bergketen, met dichte bossen, bood een uitstekende uitvalsbasis voor de revolutionaire troepen van Che Guevara. In de nadagen van de Cubaanse Revolutie, eind 1958, werd hier de beslissende aanval voorbereid op de stad Santa Clara. 

Dag 11: Santa Clara - Varadero

In Santa Clara staat het mausoleum van Che Guevara, de beroemde vrijheidsstrijder. Hij was onderdeel van de groep die in 1956 op Cuba aankwam met de boot de Granma. In 1957 werd hij Comandante en vervulde hij een belangrijke rol naast Fidel Castro tijdens de eerste jaren van de revolutie. In 1967 werd hij in Bolivia, waar hij de vrijheidsstrijd wilde voortzetten, doodgeschoten. Het monument van Che Guevara in Santa Clara, ‘Hasta la victoria siempre’ wat ‘Altijd op Weg naar de Overwinning’ betekent, vind je op het Plaza de la Revolucion.

Je reist verder naar Varadero, een badplaats 140 km ten oosten van Havana gelegen, met een prachtig parelwit strand en een zee in ondefinieerbare kleuren blauw en groen. Tot aan het eind van de vijftiger jaren van de twintigste eeuw was het een zeer populaire verblijfplaats van rijke Cubanen en Amerikanen. Je slaapt hier in totaal twee nachten.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 12: Varadero

In Varadero kun je genieten van zon, zee en strand en, afhankelijk van het seizoen, van een bruisend nachtleven. Maar je kunt hier vandaan ook gaan duiken, snorkelen, een boottochtje maken of diepzee vissen. Leuk is een tocht met een catamaran, waarbij je onderweg vast gevolgd wordt door  dolfijnen!
Of kruip met een goed boek in de schaduw van een palmboom en neem een duik in de blauwgroene zee. Dit is het goede leven!

Dag 13: Varadero - Vertrek Havana

In een uur of 3 reis je terug naar het vliegveld van Havana. 's Middags of 's avonds vlieg je terug naar Nederland, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 14: Aankomst Amsterdam

Aankomst in Amsterdam.Let op dat de reisbegeleider tot Varadero meegaat. Daar zit een vertegenwoordiger die je kan helpen met het boeken van de excursies ter plekke. Er zal ook iemand meegaan naar de luchthaven.Houd er rekening mee dat de reis door een ontwikkelingsland gaat, met een lagere levensstandaard dan die je thuis gewend bent.In Cuba heb je een flexibele instelling nodig omdat de zaken hier nu eenmaal anders lopen dan we in Nederland gewend zijn. Het is nog steeds een communistisch land, dat in rap tempo verandert. Dat betekent echter niet dat alles meteen even soepel verloopt! De accommodaties zijn soms eenvoudig. Een accommodatie blijkt ineens volgeboekt, waardoor er uitgeweken moet worden naar een andere plek, of naar een casas particularas. Soms vinden er onverwachte routewijzigingen plaats. Of reisafstanden zijn door omstandigheden toch langer dan voorzien.Dat is juist de charme van het reizen; de onverwachte gebeurtenissen leveren vaak de leukste ervaringen op. Een flexibele en positieve instelling is minstens zo belangrijk als lichamelijke fitheid. Als je je hierop instelt zul je ongetwijfeld een geweldige reis hebben!

Verleng je reis

 • Verlenging Havana
  Je kunt er voor kiezen je verblijf in Cuba te verlengen (opgeven bij boeking) met een langer verblijf in Havana.

  Deze 3-daagse verlenging kun je zowel voor- als achteraf aan je reis boeken. Transfer naar de luchthaven en de 2 hotelovernachtingen in een centraal gelegen middenklasse hotel zijn inclusief in de reissom.

  Geef bij boeking aan of je de reis wilt verlengen. Je kunt dit aangeven door het vakje verlengingen aan te vinken in het boekingsformulier.

  Verkoopprijs 3-daagse verlenging Havana: 195 euro per persoon op basis van een tweepersoonskamer.

  Een verlenging op basis van een eenpersoonskamer is 245 euro.

  Aangezien we je terug- of heenvlucht moeten aanpassen kunnen er meerkosten voor deze afwijkende vlucht zijn. Ook is er op sommige data een hoogseizoentoeslag van toepassing.Na ontvangst van je boeking nemen we contact met je op over de exacte kosten.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden