Alternate Text

Groepsreis Iran

Achter de sluier - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 499,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 16 DAGEN

Groepsreis Iran

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Iran

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Teheran

Teheran

Bezoek Teheran's vele musea, de bazaar of de paleizen van de sjah. Een goed restaurant vinden is geen probleem, en de maaltijden zijn spotgoedkoop.

Yazd

Yazd

Yazd is één van de oudste woestijnsteden in Iran en herbergt een paar indrukwekkende moskeeën. Omringd door twee woestijnen wordt via ondergronds gegraven kanalen (qanat) water uit het vijftig kilometer verderop gelegen gebergte naar de stad getransporteerd.

Shiraz

Shiraz

In Shiraz’ Vakil-bazaar kun je uren slenteren langs winkels waar werkelijk van alles te koop is om daarna thee te drinken in een van de vele leuke cafeetjes.

Persepolis

Persepolis

Persepolis was de hoofdstad van het grote Perzische rijk. Stel je de statige troonzaal en de brede gangen voor nadat je door de Poort van de Naties Persepolis bent betreden.

Isfahan

In Isfahan zul je tijd te kort komen om de vele moskeeën, paleizen, parken en bazaars te bewonderen.

Isfahan

Isfahan

In Isfahan zul je tijd te kort komen om de vele moskeeën, paleizen, parken en bazaars te bewonderen.

Varzaneh

Nain

Nain

In het etnografisch museum van Nain kun je zien hoe traditionele kleden geweven worden.

Abyaneh

Abyaneh

Zowel de mannelijke als vrouwelijke bewoners van het pittoreske bergdorpje Abyaneh dragen nog de lokale klederdracht.

Kashan

Kashan

Op de daken van Kashan zijn voor het eerst badgirs (traditionele windtorens gemaakt van leem) te zien. Deze torens zijn te vergelijken met onze huidige airconditioning, ieder zuchtje wind wordt doorgesluisd naar de onderliggende woonvertrekken.

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam – Aankomst Teheran Teheran
2 Teheran Teheran
3 Trein Teheran – Yazd Yazd
4 Yazd Yazd
5 Bus, Auto Yazd/ Optionele excursie Bafq woestijn Yazd
6 Openbaar vervoer Yazd - Shiraz Shiraz
7 Bus Shiraz/ Optionele excursie Naqsh-e Rostam, Persepolis en Pasargad Shiraz
8 Shiraz Shiraz
9 Openbaar vervoer Shiraz - Isfahan Isfahan
10 Isfahan Isfahan
11 Isfahan Isfahan
12 Bus Isfahan - Varzaneh Varzaneh
13 Bus Varzaneh - Nain - Abyaneh Abyaneh
14 Openbaar vervoer Abyaneh - Kashan Kashan
15 Openbaar vervoer, Trein Kashan - Teheran Teheran
16 Vliegtuig Teheran - Amsterdam Amsterdam

1
20
5
12
21
34
9
5
14
17
24
1
2
9
0
0
0
2
0
202
334
301
4

Dag 1: Vertrek Amsterdam – Aankomst Teheran

Vanuit Amsterdam vlieg je naar de miljoenenstad Teheran, waar je rond middernacht of in de vroege ochtend van dag 2 zal aankomen. Je rondreis door een fascinerend land is begonnen!

Dag 2: Teheran

Je begint de dag vandaag met een stadstour Teheran. Met de metro bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het Golestan Paleis is waar de heersende dynastie voor de Pavlavi’s, de Qajar, leefde. Het lijkt alsof elke centimeter van de gebouwen bedekt is met siertegels. Ook vanbinnen kun je het paleis bewonderen. Er zijn verschillende vertrekken open voor bezoekers, waaronder enkele met wanden vol spiegeltjes. Niet ver van het paleis ligt de bazaar van Teheran, een waar paradijs voor liefhebbers van winkelen. Werkelijk van alles is er te vinden, van pistachenootjes tot tapijten, wasmiddel, fruit, groente en goud.   

Je wandelt door het stadspark om naar het Juwelenmuseum te komen. Het juwelenmuseum is slechts enkele uren per dag open en bevind zich in de kluis van de nationale bank. De sieraden waarmee de voormalig machthebbers zich tooiden gaan elke voorstelling te boven en kan het best worden samengevat als ‘Bling bling’ voor gevorderden. Liefhebbers kunnen op weg naar het Nationaal Museum in 30 Tirstraat lokale snackjes bij de eetstalletjes proberen. In het Nationaal Museum maak je kennismaken met overblijfselen van enkele van de oude rijken die het huidige Iran heeft gekend, waaronder prachtige opgravingen uit Persepolis

Dag 3: Teheran – Yazd

Met de dagtrein reis je vandaag dwars door Iran naar de woestijnstad Yazd. Waar de omgeving van Teheran nog relatief groen kan worden genoemd, verandert het buiten de stad al snel in woestijnlandschap. De Iraanse bevolking kan zonder twijfel tot de meest gastvrije ter wereld worden gerekend. Een van de leukste manieren om dit te ondervinden is door met de trein te reizen. Deel je je coupé met Iraniërs, dan zal het niet lang duren voordat je met elkaar in gesprek raakt. Verbaas je overigens niet als binnen de kortste keren fruit of koekjes tevoorschijn komen en in je handen worden gedrukt. Handig om te weten is dat ‘tarof’ gebruiken. Dit is een beleefdheidsvorm waarbij je eerst een paar keer weigert iets aan te nemen om het na een paar keer weigeren toch aan te nemen. Je reisbegeleider zal je alles over tarof kunnen uitleggen. In de restauratiewagon zal het ook niet lang duren voordat mensen voorzichtig aan je vragen waar je vandaan komt en wat je van Iran vindt. Met wie je in Iran ook in gesprek raakt, de boodschap zal altijd zijn je welkom in Iran te heten. 

Afhankelijk van de definitieve vertrektijd van je trein vanuit Teheran, kom je in de loop van de middag of begin van de avond aan in Yazd, een van de oudste steden van Iran. 

Dag 4: Yazd

Yazd kan het beste omschreven worden als de ultieme woestijnstad. Je maakt te voet een stadstour door Yazd. In het oude deel van de stad kun je heerlijk dwalen door straatjes vol lemen huizen, muurtjes en tunnels. Uiteindelijk beland je vanzelf bij de Masjed-e-Jame, het hoogste gebouw van de oude stad. Deze moskee is volledig gedecoreerd met tegels met blauwe motieven. Een ander opvallend gebouw is het Amir Chakhmaq complex. Van dit eens enorme gebouw staat nu alleen nog de façade overeind. De driedubbele arcadenrij en de slanke minaretten maken het een van de meest opvallende monumenten van Yazd. Yazd heeft altijd een grote Zoroastrische gemeenschap gekend. Het zoroastrisme was de staatsreligie van het oude Perzische rijk en ook vandaag de dag hangt een kleine minderheid van de Iraniërs dit geloof aan.  Het zoroastrisme gaat uit van de eeuwige strijd tussen en kwaad waarbij de mens keuzes tussen beide moet maken. Het vuur wordt gezien als symbool van de schepper en neemt in de zoroastrische tempels een voorname plaats in. Tijdens je stadstour bezoek je een van de belangrijkste vuurtempels, de Ateshkadeh. De vlam in deze tempel zou alsinds 470 na Chr. branden en Zoroastriërs van over de hele wereld bezoeken de tempel. Het mooiste uitzicht op de stad heb je aan het eind van de middag in de verschillende cafétjes met dakterras. Terwijl de zon ondergaat, geniet je van het uitzicht op de vele windtorens die Yazd rijk is. ’s Avonds kun je eventueel een typisch Iraanse sport bekijken, de Zoorkhaneh, letterlijk het ‘Huis van Kracht’. De oorsprong van de Zoorkhaneh dateert van honderden jaren geleden en ligt ergens tussen theater, sport en religieuze ervaring in. Gespierde sporters tollen als derwisjen door de ruimte, terwijl een trommelaar epische liederen zingt. Langzaam vult de ruimte zich met zweetlucht. Leuk om dit een keertje mee te maken!

Dag 5: Yazd/ Optionele excursie Bafq woestijn

Vrije dag. Je kunt vandaag deelnemen aan een optionele excursie naar woestijn rond Yazd. In een kleine twee uur rijd je naar Bafq, een stadje in de woestijn, omgeven door zandduinen en palmbomen. Vanuit Bafq kun je op verschillende manieren de woestijn verkennen zoals per kameel, op de motor of met off-road jeeps. Aan het eind van de dag reis je weer terug naar Yazd. 

Dag 6: Yazd - Shiraz

's Ochtends vroeg neem je de comfortabele openbare bus naar je volgende bestemming. De rit voert je door de bergen en dwars door de woestijn naar Shiraz, waar je vroeg in de middag zal aankomen. Shiraz is in Iran vooral beroemd om zijn dichters en de beroemdste van hen is wellicht Hafez. Hij wordt herdacht met een marmeren gedenksteen waarop door hem geschreven verzen staan. In het naar hem genoemde park vind je een traditioneel theehuis, waar je kunt genieten van mierzoete zwarte thee of de waterpijp. ’s Avonds is dit een van de leukere plekken van de stad om naartoe te gaan.

Dag 7: Shiraz/ Optionele excursie Naqsh-e Rostam, Persepolis en Pasargad

Tijdens je bezoek vandaag aan Persepolis en Naghs-e-Rostam, keer je terug naar de tijd van het oude Perzische Rijk. Darius I had in de vijfde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van Libië en Egypte tot in het huidige India, Georgië en het Turkse Thracië waarvan Persepolis het ceremoniële centrum was. Architecten bouwden voor de koning en zijn opvolgers de mooiste paleizen. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Er is een door Darius I aangelegd terras, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Vooral de reliëfs zijn in Persepolis goed bewaard gebleven, voornamelijk op de trappen van de audiëntiezaal. De kapitelen van de paleiszuilen zijn versierd met beelden van leeuwen, griffioenen of stieren.

Niet zo ver van Persepolis liggen vier koningsgraven (Naghs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda en de cyclus van de zon. Voordat naar Pasargad reist, ga je lunchen bij een lokale Qashaqi nomadische familie. Op de vlakte waar zich eens de oude stad Pasargad bevond, zie je her en der archeologen die bezig zijn met opgravingen. Tussen de ruïnes staat een tombe welke ongeschonden de tand des tijds heeft doorstaan. Deze tombe is het graf van Cyrus, een van de koningen van het Achaemenidische rijk. Hij was heerser van 550-530 voor Christus. Aan het begin van de avond ben je weer terug in Shiraz.

Dag 8: Shiraz

Shiraz is de hoofdstad van de provincie Fars. Centraal in de stad ligt de levendige Vakil-bazaar waar van alles te koop is. Tapijten, kitscherige spiegels en kroonluchters, parfums, aardewerk, stoffen, potten en pannen, koperwerk, kerstversiering, trouwjurken en souvenirs, je zal er van alles tegenkomen. Ga op zoek naar de karavanserai in de bazaar, wandel langs fraai betegelde moskeetjes en drink thee in een oud authentiek theehuis. In de werkplaatsen zie je hoe het typerende inlegwerk gemaakt wordt. Naast de bazaar staat de Vakil-moskee, gebouwd in opdracht van heerser Karim Khan. Een mooie moskee met een ruime binnenplaats, prachtig tegelwerk en een gebedsruimte met 48 gedraaide zuilen. Bezienswaardig is de Burcht van Karim Khan (1747-1779), een groot heerser en beschermer van kunsten in zijn tijd. In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Sjah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord.

Dag 9: Shiraz - Isfahan

Met een comfortabele openbare bus, reis je ’s ochtends vanuit Shiraz naar Isfahan, misschien wel de mooiste stad van heel het land. Nadat je in de loop in de middag bent aangekomen in Isfahan, heb je aan het eind van de dag alvast een eerste kijk in de stad nemen. Centraal in je beleving van Isfahan zal het 160 bij 500 meter grote plein Meidun-e Emam staan. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis en de Imam-moskee (Masjed-e-Emam). Bij zonsopkomst en -ondergang zal je versteld staan hoe anders de Imam-moskee iedere keer oogt.

Dag 10: Isfahan

Een stad zo mooi als Isfahan leent zich perfect voor een stadswandeling. De Vrijdagsmoskee is een waar monument. Verschillende bouwstijlen zijn er in de loop de eeuwen en onder verschillende heersers met elkaar vermengd. De immense bazaar van Isfahan is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijtenantiekgouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht. Het Chehel Sotun paleis staat bekend om zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen en zijn bijzondere wandschilderingen. Natuurlijk mag een bezoek aan de prachtige Sheikh Lotfollah moskee niet ontbreken. De blauwe mozaïeken steken fel af tegen de naastgelegen galerijen aan het Imam plein. Ook vanbinnen is de moskee voorzien van indrukwekkend tegelwerk. Je eindigt je wandeling aan de zo geliefde rivier die door Isfahan stroomt. Een dam hoger op heeft ervoor gezorgd dat de rivier vaak droog staat. Maar als er eenmaal water stroomt ontstaat er een waren volksvreugde in de stad. Families trekken erop uit om langs het water te picknicken. De mooi verlichte, eeuwenoude bruggen zoals de Si-o-se Pol en de Kadju brug zijn dan tot ’s avonds laat vol met mensen.

Dag 11: Isfahan

Vandaag heb je de hele dag om de verder van het centrum gelegen bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de indrukwekkende Vrijdagsmoskee. In de Armeense wijk Jolfa vind je de met indrukwekkende fresco’s versierde Vank kathedraal en het bijzondere Armeens Museum. Indrukwekkend is de begraafplaats Golestan-e-Shohada waar de slachtoffers van de Irak-Iran-oorlog zijn begraven. Een plaats waar je zeker even binnen moet gaan kijken is het Abbasi Hotel, een vijfsterrenhotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Hoewel de kamers de vijf sterren eigenlijk niet waard zijn, is het theehuis op de binnenplaats onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even bijtanken.

Dag 12: Isfahan - Varzaneh

Vandaag en morgen reizen we met onze eigen bus. We laten Isfahan al vroeg achter ons om naar het woestijnstadje Varzaneh te reizen. Varzaneh ligt in de Dasht-e Kavir, de Grote Zout Woestijn. De Dasht-e Kavir is de grootste woestijn in Iran en omvat een deel van de provincies Yazd, Isfahan en Teheran. Ongeveer 10 km voor Varzaneh ligt de Ghoratan citadel. Dit is de een-na-grootste citadel van Iran en de enige waar nog steeds mensen leven. In Varzaneh maak je een wandeling door het stadje. 's Middags bezoek je de warmwaterbronnen en de Zooroastrische tempel voordat je naar het zoutmeer van Varzaneh reist. Aan het eind van de middag maak je een korte een wandeling door de woestijn voordat je de zon vanaf een zandduin ziet ondergaan. Je overnacht in een Iraanse ecolodge waarbij je op matrassen op de grond slaapt. Je deelt een kamer met meerdere mensen, meestal 4 per kamer. Het sanitair is gedeeld. Een leuke manier op voor een nacht traditioneel Iraans te overnachten. 

Dag 13: Varzaneh - Nain - Abyaneh

Met onze eigen bus reis naar het woestijnstadje Nain. In Nain staat een van de oudste moskeeën van Iran. De Jame moskee stamt uit de 8e eeuw en heeft mooi versierd metselwerk. In Nain vind je ook veel ondergrondse woningen en ateliers. Door het extreme klimaat met warme zomers en zeer koude winters, zijn de ondergrondse vertrekken met constante temperaturen een aangename verblijfplaats. Overnachten doe je in het stadje Abyaneh. Dit mooie bergdorpje (2500 meter hoogte) ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Kashan en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dorp ligt als het ware geplakt tegen een steile bergwand. Het dak van het ene huis is de vloer van het erf van het huis dat erboven ligt. De huizen zijn allemaal purperrood, gemaakt van rotsblokken uit de omgeving. Aan de fraai bewerkte deuren hangen twee kloppers: de ene voor de mannen, de andere voor de vrouwen. Dan weten ze binnen tenminste wie naar de deur moet om zich aankondigend bezoek te ontvangen. De inwoners van Abyaneh gaan nog traditioneel gekleed. De mannen dragen zwarte broeken met erg wijd uitlopende pijpen. De vrouwen zijn gehuld in fleurige kleding, wijde rokken tot over de knie en op het hoofd een witte, lange hoofddoek met gekleurde bloemetjes. De oude vrouwtjes verkopen souvenirs als gedroogde appeltjes of zelf gefabriceerde poppen met de lokale klederdracht. Abyaneh is inmiddels ook ontdekt door de Iraniërs zelf en in de loop van de ochtend kan het er druk zijn met dagjesmensen. ’s Middags zijn de meeste bezoekers weer vertrokken en keert het ritme van het normale leven weer terug. Aan het eind van de middag en in de vroege ochtend is Abyaneh op zijn mooist. Omdat we vanavond overnachten in Abyaneh kun je er optimaal van je verblijf genieten. Het entreegeld voor Abyaneh is inbegrepen in de reissom.

Dag 14: Abyaneh - Kashan

Met de dorpsbus reis je vandaag vanuit Abyaneh naar Kashan. Deze bus is kwalitatief minder dan de mooie bussen waarmee tussen de grote steden wordt gereisd, maar heeft als voordeel dat je makkelijk met de plattelandsbevolking in contact komt. Met handen en voeten, foto’s van familieleden en heel soms zelfs een woordje Engels, kun je de leukste gesprekken voeren.

Het centrum van Kashan is compact en makkelijk te voet te verkennen. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Vrijdagsmoskee Aqo Bozorg en drie rijke koopmanshuizen, het Khan-e Abbassian, Khan-e Tabatabiyeh en Khan-e Borujerdino bereiken. Allemaal gebouwd in de Qajarperiode (1779-1921). Natuurlijk breng je ook een bezoekje aan de beroemde Perzische tuinen van Fin. De tuinen van Fin stammen uit 1590 en zijn daarmee de oudste nog functionerende tuin van het land.

Dag 15: Kashan - Teheran

In de loop van de dag laat je Kashan achter je om met de trein of bus terug naar Teheran te reizen. Afhankelijk van je aankomsttijd, heb je nog tijd om de stad Teheran wat beter te leren kennen of nog wat laatste souvenirs in te kopen op de bazaar. Veel vluchten vertrekken rond middernacht of in de hele vroege ochtend. Afhankelijk van het vluchtschema vertrek wordt je in de loop van de avond, nacht of vroege morgen van dag 16 naar de luchthaven van Teheran gebracht.

Dag 16: Teheran - Amsterdam

In de loop van de dag kom je vandaag weer aan in Amsterdam. Je hebt een reis gemaakt waarbij je daadwerkelijk de lokale bevolking hebt leren kennen. Van de woestijnen bij Yazd en Varzaneh tot de pracht en praal van Isfahan en de metropool Teheran, je zal genoeg hebben om aan terug te denken. 

Belangrijk: In de loop van 2017 is in Iran een strengere regelgeving ten aanzien van buitenlands toeristen ingevoerd waardoor voornamelijk de invulling van de vrijde dagen beperkt is geworden. Alle activiteiten die deelnemers gaan ondernemen moeten door de reisbegeleider aangemeld worden bij het lokale ministerie van toerisme. De mate van strengheid varieert per stad. Door deze maatregelen zal er tijdens je reis door Iran minder persoonlijke vrijheid zijn dan je bij Shoestring gewend bent.

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden