Alternate Text

Groepsreis Marokko Avontuurlijk

Duizend-en-één ervaringen rijker - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 199,-
GROEPSGROOTTE: 4-21 | 22 DAGEN

Groepsreis Marokko Avontuurlijk

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Marokko Avontuurlijk

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Casablanca

Casablanca

Casablanca is één van de Koningssteden van Marokko. Het is een ideale plek om al in de stemming te komen voor alle andere smaken en kleuren die Marokko te bieden heeft. |Marokko

Fès

Fès

Fes, een eeuwenoude stad met eigen identiteit. Een echte aanrader is een bezoek aan de beroemde leerlooierijen van Fès. |Marokko

Merzouga

Merzouga

Merzouga ligt aan de rand van het Marokkaanse woestijnduingebied Erg Chebbi. Vergeet niet een kamelentocht bij zonsondergang te maken door de zandvlakte. |Marokko

Dadesvallei

Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou

In het plaatsje Ait Ben Haddou is de tijd stil blijven staan, de uit leem gebouwde huisjes zijn vaak het decor geweest voor films. Gladiator is er ondere andere opgenomen. |Marokko

Marrakech

Marrakech

Marrakech is een geweldige stad om je een paar dagen in onder te dompelen. De oude binnenstad, met zijn eindeloze en afgeladen straatjes in de soek, de glorieuze paleizen en de vele lekker hapjes maken van de stad een echte aanrader. |Marokko

Atlasgebergte

Taroudannt

Taroudannt

Stijlvol Taroudannt is gelegen in de Soussvallei. Dit sympathieke stadje wordt ook vaak klein-Marrakech en heeft vele bezienswaardigheden te bieden.|Marokko

Essaouira

Essaouira

Essaouira is sfeervol klein havenstadje aan de Atlantische Oceaan. De imposante Portugese fortificaties domineren nog steeds de vissershaven. |Marokko

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Bus, Vliegtuig Amsterdam-Casablanca Casablanca
2 Bus Casablanca - Hassan II - Fes Fes
3 Fes Fes
4 Bus Fes Fes
5 Bus Fes - Merzouga Merzouga
6 Merzouga Merzouga
7 Bus Merzouga - Gorge du Todra - Gorge du Dadès Gorge du Dadès
8 Gorge du Dadès Gorge du Dadès
9 Bus Gorge du Dadès - Aït Benhaddou Aït Benhaddou
10 Bus Aït Benhaddou - Marrakech Marrakech
11 Marrakech Marrakech
12 Marrakech Marrakech
13 Te voet Marrakech - Atlas gebergte Atlas gebergte
14 Te voet Atlas gebergte Atlas gebergte
15 Te voet Atlas gebergte Atlas gebergte
16 Te voet Atlas gebergte Atlas gebergte
17 Bus Atlas gebergte - Taroudannt Taroudannt
18 Bus Taroudannt – Essaouira Essaouira
19 Essaouira Essaouira
20 Essaouira Essaouira
21 Bus Essaouira - Marrakech Marrakech
22 Vliegtuig Marrakech - Casablanca - Amsterdam Amsterdam

1
23
5
12
22
35
9
5
14
17
24
1
2
9
0
0
0
3
0
215
348
315
4

Dag 1: Amsterdam-Casablanca

Je komt aan in Casablanca op de luchthaven Mohammed V, een naam die je nog veel tegen zult komen. Het was Mohammed V die in 1956 de onafhankelijkheid voor Marokko terugwon. Zijn zoon Hassan II bevestigde de macht van hun dynastie, die al dik drie eeuwen heerst over Marokko. Het is aan diens zoon Mohammed VI, koning sinds 1999, om Marokko de moderne tijd in te leiden. Je overnacht in de mondaine stad Casablanca.

Dag 2: Casablanca - Hassan II - Fes

Voordat je naar Fes vertrekt, kun je nog een bezoek brengen aan de op een na grootste moskee ter wereld (entreegeld is niet inbegrepen), de immense Hassan II moskee. Met een 200 meter hoge minaret en plaats voor meer dan 100.000 gelovigen, werd deze moskee in opdracht van de koning gebouwd. De geschatte kosten, ruim 750 miljoen euro, werden voor een groot deel opgebracht door donaties van gelovigen in binnen- en buitenland. Het resultaat mag er zijn! Of het mogelijk is de moskee ook daadwerkelijk van binnen te bekijken is afhankelijk van de openingstijden en rondleidingen. Met de eigen bus gaat de rondreis verder naar de koningsstad Fes (290 km, circa vijf uur rijden), één van boeiendste steden uit de islamitische wereld.

Dag 3: Fes

Een bezoek aan de medina van Fes laat niemand onberoerd. Het doolhof met zijn eindeloos draaiende straatjes, omhoog en omlaag, de priemende ogen van de inwoners, het gebalk van een ezel die een karrenvracht niet langer wil trekken, blinden die een aalmoes vragen en natuurlijk de kleuren en geuren van de markt, ze maken allen deel uit van een overweldigende impressie. Er zijn talloze koranscholen en moskeeën in de oude stad. Bereid je bij een bezoek aan de leerlooierijen voor op de penetrante stank die dit werk met zich meebrengt. Natuurlijk kun je je ook laten verwennen in de hammam (badhuis).

Voor wie wil wordt onder leiding van een deskundige lokale gids een dagexcursie georganiseerd om de belangrijkste monumenten van Fes te bezoeken. Deze excursie is opgenomen in het excursiepakket, of is ter plekke bij te boeken.

* Bijzondere duurzame projecten

Shoestring ondersteunt een tiental kleinschalige ontwikkelingsprojecten met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze projecten worden geselecteerd door onze lokale agenten. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld een school, een weeshuis en een natuurbeschermingsproject. Onze lokale agenten zorgen er voor dat onze en jullie bijdrage 100% ten goede komt aan deze projecten. Lees meer

Dag 4: Fes

Op deze dag kun je een dagexcursie maken naar Meknès, Volubilis en eventueel Moulay Idriss. Volubilis is de belangrijkste Romeinse opgraving van Marokko. In de oudheid was het een stad met aanzien, waarvandaan olijfolie, graan en wilde dieren (die werden ingezet in het circus) naar Rome werden geëxporteerd. Na Volubilis kun je, bij voldoende belangstelling, doorrijden naar Moulay Idriss, een van de heiligste plaatsen van het land, een 'poor men's Mekka'. Zeven bezoeken aan dit heiligdom staan namelijk gelijk aan een bezoek aan Mekka. Deze excursiedag sluit je af in Meknès. Tegenwoordig is Meknès een ontspannen stad, met een rustige medina, waar je al snel het gevoel hebt de weg te kennen. Het Mausoleum van Moulay Ismaïl in Meknes is een van de weinige heiligdommen in Marokko waar je wel naar binnen mag.

Dag 5: Fes - Merzouga

Vanuit Fes is het een lange dag rijden (440 km, reistijd circa 8,5 uur), via de woestijnstadjes Erfoud en Rissani, naar de zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Onderweg rijd je door een cederbos waar je met wat geluk apen hun dagelijkse kostje bij elkaar kunt zien scharrelen. Wanneer je vroeg genoeg uit Fès vertrekt is er misschien in de middag nog even tijd om pootje te baden bij 'la Source Bleu de Meski’, de blauwe bron van Meski. 

Hoe groen kun je gaan? TIP

Uiteindelijk rijd je over een onverharde weg naar de duinen van Erg Chebbi. Om je te beschermen tegen het zand kun je een mooie blauwe Touaregdoek aanschaffen. Eenmaal aangekomen bij de zandduinen zul je je verbazen over de grootsheid van dit gebied. En een overnachting onder de prachtige sterrenhemel is een ervaring die je altijd zal bijblijven.

Dag 6: Merzouga

Laat je voetsporen achter in het maagdelijke zand van Erg Chebbi en maak een facultatieve kamelentocht door het gebied.

Tijdens de tocht word je begeleid door vriendelijke kamelenmannen. Zij zullen je helpen met het bestijgen van de kameel, want dat is nog een hele klus. Maar je inspanningen zullen beloond worden, want vanaf de kameel heb je een adembenemend uitzicht over de woestijn.

Dag 7: Merzouga - Gorge du Todra - Gorge du Dadès

Eerst rijd je in circa 1,5 uur terug naar Erfoud en van daaruit vervolgt de weg (255 km, circa 5 uur rijden) zich naar je eindhalte voor vandaag: de Gorge du Dadès. Onderweg doe je de Gorge du Todra aan. Deze kloof valt op door zijn zeer steile en hoge bergwanden. Voordat je de Todra kloof binnenrijdt geniet je onderweg van het palmenlandschap met zijn unieke vergezichten. Je stopt, waar mogelijk, bij piepkleine dorpjes en tegen de avond rijd je via een bergweg het gebied van de Gorge du Dadès binnen. De ondergaande zon zal je hierbij vergezellen.

Dag 8: Gorge du Dadès

Hoe groen kun je gaan? TIP

Vanuit je hotel kun je vandaag een schitterende wandeltocht maken. Via kloven, de rivier en doorwaadbare plaatsen kom je op plekken waar verder alleen geitenhoeders komen. Iedereen met een normale conditie kan deze tocht lopen, maar doe wel schoenen aan die nat mogen worden. Een lokale gids gaat mee, die ons kan attenderen op slangen en schorpioenen. 's Avonds zal het eenvoudige maal, in het eenvoudige hotel, des te beter smaken!

Dag 9: Gorge du Dadès - Aït Benhaddou

Je vervolgt je Marokko groepsreis via een prachtige bergweg, met uitzicht op de zogenaamde ‘hersenrotsen’, naar Aït Benhaddou. Deze kleine plaats ligt op 30 km. afstand van Ouarzazate en beslaat een paar huisjes, restaurants en de belangrijkste bezienswaardigheid: de Kasbah. Deze enorme Kasbah is steeds groter gemaakt en was het decor voor vele films. Wanneer je hier rond loopt vergeet je even dat je in de moderne tijd leeft. Het zou heel goed kunnen dat kinderen je meevragen om kennis te maken met hun manier van leven. Ze willen je namelijk graag hun huis laten zien.

De totale afstand is vandaag 180 km, reisduur circa 3,5 uur.

Dag 10: Aït Benhaddou - Marrakech

Je verlaat het rustige Aït Benhaddou. Via een droog woestijnlandschap en de hoogste bergpas van de Hoge Atlas reis je naar de tweede koningsstad: Marrakech. Je kunt hier heerlijk dwalen door de grote overdekte souk, waar allerlei handwerklieden aan het werk zijn. Ze fabriceren van alles: de mooiste stenen tajines (ovenschalen met piramidevormige deksels), handgedraaide houten barbecue pennen en de beroemde Marokkaanse lampen. Ook kun je een grote verscheidenheid aan leerwerk bewonderen. Het Djemaa el Fna plein is iedere avond weer een belevenis op zich. Aan het eind van de middag verschijnen de eerste kraampjes en eettentjes en tegen de avond is het hele plein vol.

De reistijd voor vandaag is circa 4,5 uur (200 km).

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Marrakech

Als je in één dag de belangrijkste monumenten van de stad wilt bezoeken is het leuk om deel te nemen aan de halve dagexcursie die vandaag wordt georganiseerd. Deze excursie is bij het excursiepakket inbegrepen, maar kan ook ter plaatse nog worden geboekt.

Het beste is om door de medina te struinen, en je te laten verrassen door alle koopwaar en monumenten. Marrakech is dé stad om te shoppen, als je van leuke Marokkaanse spulletjes houdt.

Dag 12: Marrakech

Hoe groen kun je gaan? TIP

Vandaag kun je onder professionele begeleiding deelnemen aan een cursus Marokkaans koken. De cursus vindt plaats in een Riad, een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin of binnenplaats. Na ongeveer een halve dag ploeteren in de keuken mag je je zelfgemaakte maaltijd ’s avonds heerlijk opeten. 

Mocht je de stadse drukte achter je willen laten, dan kun je wandelen in een van de parken van Marrakech. Jardin Majorelle, bij het voormalige huis van Yves Saint-Laurent, is een voorbeeld van zo’n mooie tropische tuin. Je vindt hier ook een klein museum voor islamitische kunst.

Dag 13: Marrakech - Atlas gebergte

Hoe groen kun je gaan? TIP

Vanuit Marrakech reis je via een prachtige route naar het Hoge Atlas-gebergte (55 km / 1,5 uur). Plaats van bestemming is Imlil, gelegen in het Nationaal Park Toubkal. Dit park is vernoemd naar de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika (4167 meter). In dit hooggelegen bergdorpje (waar het overigens erg koud kan zijn in de wintermaanden) staan de bekwame gidsen op je te wachten met hun muilezels, die je bagage dragen tijdens de wandeltocht. De komende dagen ga je een schitterende trekking maken. De wandeltocht leidt je over rotsachtige paadjes, langs dorpjes die in de rotsen lijken te verdwijnen en door kloven en dalen met prachtige uitzichten. 
LET OP: Tijdens de wandeling dien je je eigen slaapzak mee te nemen, een kleine tas en, niet geheel onbelangrijk, goede (berg)wandelschoenen (geen gympen). Zorg dat je daarnaast een tas bij je hebt waar je de spullen die niet meeneemt tijdens de trek in kunt achterlaten bij het hotel.

Hoe gaat de trektocht in zijn werk?
In Imlil wordt de bagage, die je voor de komende dagen nodig hebt, op muilezels geladen (neem hiervoor een - aparte - tas mee; koffers zijn uiteraard onhandig). Je draagt zelf een dagrugzak met dingen die je onderweg nodig hebt. Tussen de middag wordt ruim de tijd genomen voor de lunch. Regelmatig wordt gepauzeerd om van het uitzicht te genieten en om achterblijvers de gelegenheid te geven om weer aan te haken. De charme van het lopen door de Hoge Atlas ligt vooral in het feit dat je kennismaakt met de traditionele manier van wonen, leven en werken van de Berberbevolking. De avondmaaltijd bestaat uit soep met brood, een hoofdgerecht en dessert (meestal fruit) en thee toe. 's Nachts overnacht je in tenten of in eenvoudige gemeenschappelijke kamers in kleine bergdorpjes als Ouaneskra, Imsker en Tiz'n Oussem. Eerste wandeldag: vanuit Imlil (1750 meter) gaat het omhoog via het dorpje Tamattert en de gelijknamige pas op 2279 meter. Je bereikt het dorpje Ouaneskra (2300 meter) waar je overnacht in tenten. Onderweg geniet je van een groots uitzicht op de top van de Toubkal, die een gedeelte van het jaar besneeuwd is. Looptijd: drie tot vier uur.

Dag 14: Atlas gebergte

Op deze tweede wandeldag loop je voornamelijk vlak want je volgt de loop van de Imenanerivier naar beneden. Je komt door indrukwekkende Berberdorpjes en langs mooi aangelegde landbouwterrassen. In het dorpje Imsker (1385 meter) overnacht je in een eenvoudige gite. Looptijd: vier tot vijf uur.

Dag 15: Atlas gebergte

Stijgend en dalend over de El Bour-pas brengt je naar Imi Oughlad (1375 meter) waar bewoners met behulp van traditionele watermolens hun graan malen. Een geleidelijke stijging via beboste berghellingen voert naar de N'Tacht-pas op 2000 meter vanwaar je een prachtig uitzicht op het omliggende gebergte hebt. Tijdens de afdaling naar het dorpje Tizi N'Oussem (1722 meter) zie je de hoog geterrasseerde hellingen van de vruchtbare Azadene-vallei.

Je overnacht hier in een tent. Looptijd: ongeveer vijf uur.

Dag 16: Atlas gebergte

Via hellingen met jeneverbesbomen klim je omhoog naar de M'Zigpas op 2490 meter. Hier heb je een panoramisch uitzicht op het dorp Imlil, de bergen van Oukaimeden en de Toubkal. Langs een klein stroompje daal je weer af naar Imlil (1750 meter). Je slaapt in een gite in Imlil zelf, of een dorpje daar vlakbij.

Looptijd: vier tot vijf uur.

 's Middags kun je een bezoek brengen aan de kasbah (richting Aremd) die ooit als filmdecor diende voor de film 'Kundun', die gedeeltelijk in de Hoge Atlas is opgenomen. De kasbah is een project van bewoners uit Imlil en de Engelse organisatie Discover. Een drankje kost je hier wel twintig dirham, maar een gedeelte van het geld komt ten goede aan projecten voor de dorpsbewoners.

Dag 17: Atlas gebergte - Taroudannt

We rijden naar het zuiden over de mooiste weg van Marokko, namelijk over de Tizi n'Test-pas ( 2092 meter hoog). De vergezichten zijn spectaculair. De afdaling brengt je uiteindelijk, via het savannegebied tussen de Hoge Atlas en de Anti-Atlas, in het provinciestadje Taroudannt. De reistijd voor vandaag is circa 3,5 uur (195 km).

Hoe groen kun je gaan? TIP

Taroudannt ligt midden in een vruchtbaar landbouwgebied dat groente, fruit en olijven levert. De producten worden op ezels en handkarren aangevoerd en verhandeld in het centrum van de stad. Dit is een mooie gelegenheid om eens een lokale hammam te bezoeken, in Marokko altijd een bijzondere belevenis. Je kunt met zonsondergang met paardenkarren een tochtje maken rond de stadsmuren, die door het zonlicht en de rode aarde waar ze van zijn gemaakt een prachtige kleur krijgen. De muren kunnen worden beklommen bij de Bab el Kasbah, de grootste poort van de stad.

Dag 18: Taroudannt – Essaouira

De ochtend kun je vrij besteden in Taroudannt. De schilderachtige souks van de stad zijn te klein om in te verdwalen en zeker een bezoek waard. Hier kun je Berberzilver vinden en kunstnijverheid van de Toearegs. In de loop van de dag rijd je langs de kust naar Essaouira. In Essaouira hangt een rustige sfeer, het oude stadje bestaat uit smalle straatjes met hoofdzakelijk witte huizen met blauwe kozijnen.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Essaouira

Vrije dag. Je kunt in Essaouira heerlijk dwalen en je lekker vol eten met vers gevangen vis. De havenkade is bij uitstek de plek daarvoor. Ook het laden en lossen van de vissersschepen is een prachtig gezicht. De twee souks zijn zeer verschillend van elkaar. De ene is rommelig (gereedschappen, potten, pannen) de andere overzichtelijk (kruiden, parfums, vis). Wil je liever luieren en genieten van de zon, dan kun je naar een mooi strand aan een lange boulevard waar tegen zonsondergang Marokkaanse stelletjes flaneren.

Dag 20: Essaouira

Een volle dag om tot rust te komen. Tijd om te flaneren langs de lange stranden of een terrasje te pikken op het grote plein voor de haven. In Essaouira kan het allemaal. Maar Essaouira biedt ook tal van mogelijkheden voor een sportieve dag. De wind uit de Atlantische Oceaan is ideaal voor windsurfers. Er zijn genoeg surfshops langs de kust waar je materiaal kunt huren voor een dagje wind- of kitesurfen. Verder kun je een tocht maken door de woestijn op de rug van een dromedaris.

Dag 21: Essaouira - Marrakech

Een korte rit (3½ uur / 185 km) brengt je terug naar de levendigste van de Koningssteden en daarmee een waardige afsluiter van deze groepsreis: Marrakech. Onderweg zie je nog Argan-boomgaarden. De Arganvruchten worden gegeten door geiten die de bomen inklimmen. In hun uitwerpselen zitten de pitten van deze vruchten, die door de bevolking geraapt worden. Uit de pitten wordt de zeer exclusieve Argan-olie geperst, die gebruikt wordt in zowel cosmetica als de keuken.

Dag 22: Marrakech - Casablanca - Amsterdam

Je rijdt in de ochtend terug naar het vliegveld van Casablanca, voor je vlucht terug naar Nederland. Je komt in de middag of begin van de avond aan. Helaas komt hier een einde aan je Marokko rondreis.

NB: De genoemde reisduur per dag is uiteraard bij benadering.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden