Reiszoeker

Reizen naar Maleisië

Eten en drinken Maleisië

Maleisië staat bekend om zijn sublieme keuken. Doordat het land een smeltkroes is van culturen, kun je bijvoorbeeld Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indiaas dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten. In het algemeen worden er veel kruiden toegevoegd aan Indiaas en Maleis voedsel, terwijl Chinees wat zachter van smaak is.

Chinees: Het spreekt voor zich dat zo'n groot land als China ook enorm veel verschillende keukens kent. Het gaat te ver om hier alle verschillende kookstijlen te bespreken. Je kunt ze gewoon het beste uit gaan proberen, want overal waar je op deze reis komt vind je Chinese restaurants waar je verrukkelijk kunt dineren. Kantonese maaltijden zijn over het algemeen wel bekend. Het zijn gerechten als sweet & sour maaltijden, won ton soep, chow mein en loempia's. Dim sum zijn heerlijke Kantonese snacks. De keuken van Sichuan is bekend om zijn zeer gepeperde gerechten. Een specialiteit is 'hotpot' (fondue) die bijzonder scherp kan zijn. Je kiest zelf de ingrediënten. Het nationale gerecht van Singapore is Hokkien fried noodles (ofwel Singapore fried noodles).

Indiaas: Overal in Maleisië kun je heerlijk Indiaas eten. We kunnen de Indiase keuken onderverdelen in grofweg 3 verschillende stijlen: Zuid-Indiaas, Moslim en Noord-Indiaas. De Zuid-Indiase keuken is voornamelijk vegetarisch van aard en is vaak erg heet. Een typische maaltijd is de thali, een schotel met dhal en gekookte groente en rijst. Dhal is een gekruid linzenpapje en de belangrijkste proteïnebron voor vegetariërs. Bij dit alles worden meestal uien, achar en groene pepers geserveerd. Dit zijn de echte smaakmakers van het eten. Achar wordt in het Engels vertaald als pickles. Het is een scherpe compote van zure, ingemaakte vruchten met veel specerijen en pepers. Als bijgerecht wordt er papad (lijkt op kroepoek) geserveerd. Daarnaast wordt er soms curd (yoghurt) bij opgediend, die zowel apart als door de rijst geroerd, gegeten wordt. Yoghurt vermindert de sensatie van scherpte in de mond. De thali dankt zijn naam aan het metalen bord waarop het geserveerd wordt: de thali. Populair is ook de masala dosa, een dunne knapperige pannenkoek van rijst- en linzenmeel met daarin smakelijke gekruide groenten gerold. Probeer ook de murtabak gemaakt van papierdun deeg en gevuld met ei en lamsgehakt. Een roti canal met dhal en curry is een geliefd en vullend ontbijt. De moslimkeuken is over het algemeen wat subtieler met hete kruiden en er wordt wat meer gebruik gemaakt van vlees. Een goed voorbeeld is de chicken biriyani. Een favoriet Noord-Indiaas gerecht is chicken tandoori.

Maleis: Vreemd genoeg is het in Maleisië eenvoudiger een Chinees of Indiaas restaurant te vinden dan een Maleis restaurant. Wel vind je overal marktkraampjes met de heerlijkste Maleise lekkernijen. Iedereen is wel bekend met saté. Deze heerlijke stokjes met kip, rund of lamsvlees zijn overal te krijgen en worden geserveerd met gekruide pindasaus. Andere gerechten zijn nasi goreng (gebakken rijst), mie goreng (gebakken noodles), sambal udang (curry garnalen) en nasi lemak (kokosrijst), geserveerd met gefrituurde ikan bikis (ansjovis), pinda's en een curryschotel. Veel Maleisische schotels zijn beïnvloed door de Indonesische cuisine.

Snacks: Tussendoor of na de maaltijd kun je je tegoed doen aan pisang goreng (gebakken banaan). Aan exotisch fruit geen gebrek in Maleisië. Als je eenmaal hebt geproefd van de zoete rambutans, mangosteens, jackfruits en doerians wil je nooit meer anders. Op markten vind je een keur aan voordelig exotisch fruit en het is mogelijk zelf een fruitsalade samen te stellen. Heerlijke papaja's, mango's, kokosnoten, lychees, guaves en nog veel meer zijn op elke markt te krijgen voor nog geen schijntje van de prijs die je in Nederland zou betalen.

Leidingwater: In Kuala Lumpur en andere grote steden in Maleisië kun je leidingwater drinken, alhoewel het voor de meeste buitenlandse toeristen raadzaam is om mineraalwater te drinken. Mineraalwater is overal te koop.

Andere dranken: Bij temperaturen van 35°C of meer schiet de vochtbehoefte omhoog. Bij inspanning kan de innamenbehoefte stijgen tot 5 liter per dag. Een deel daarvan zit in het eten. De rest moet gedronken worden. Tijdens het transpireren raak je naast water ook zouten kwijt, die aangevuld moeten worden. Maak er bij grote hitte een gewoonte van om soep als voorgerecht te nemen. Frisdranken en vruchtensappen zijn ook overal beschikbaar. Een bijzondere ervaring is het om thee of koffie te drinken in een Chinese coffeeshop. Als je geen gecondenseerde melk in je thee wilt vraag dan om the-o. De melkachtige witte drank die ze vaak op straat verkopen is gemaakt van soja bonen. Bekende biermerken zijn Anchor en Tiger. Ze worden meestal alleen in grote flessen verkocht en vaak niet koel geserveerd. Wijn is duur en vaak niet goed van smaak door het warme klimaat.