Reiszoeker

Reizen naar Thailand

Festivals Thailand

Het aantal festivals in Thailand is ongelooflijk. Erg sanuk! Het lijkt wel of er altijd ergens iets aan de gang is, vooral gedurende het koele seizoen tussen november en februari. Veel festivals zijn gekoppeld aan boeddhistische rituelen (zoals pelgrimstochten) en volgen de maankalender, zodat de feestdata ieder jaar anders zijn.
* April: Nieuwjaar, Songkran, wordt gevierd in midden-april. Boeddhabeelden worden 'gebaad', aan monniken wordt respect getoond door water over hun handen te sprenkelen en de woningen worden grondig schoongemaakt. De menigte wordt gekoeld met sloot- en ijswater in dit festival dat plaatsvindt als het op zijn heetst is. Ook als toerist mag je dan verwachten drijfnat te worden gegooid door vrolijke Thai. Als je droog wilt blijven, kun je je het best even in je kamer opsluiten.
* Mei: Het vuurpijlenfestival (rocket festival) wordt gehouden in het noordoosten en noorden van het land. De vuurpijlen die dan in de lucht worden afgeschoten, zijn bedoeld om een overvloedige regen voor de volgende oogst te vragen. Dansprocessies trekken door de straten en er wordt stevig geroffeld op de trommels.
* November: Loy Krathong is het feest van de drijvende lichtjes, een van de mooiste feesten. Het wordt 's avonds gehouden bij volle maan en vindt plaats bij rivieren en kanalen. Lotusvormige bootjes (krathong) drijven langs met daarin bloemen, muntjes, wierook en een kaarsje.

Songkran Festival
Songkran is het Thaise nieuwjaar en wordt op 13 april in Thailand gevierd. Het Thaise woord Songkran komt uit het Sanskriet en betekent: "verplaatsen" of "van plaats veranderen". In dit geval verandert de zon haar positie.

In de grote steden duurt Songkran vaak drie dagen. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven. De moderne Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Pick-up trucks rijden langzaam rond, vol met mensen die in hun midden een groot watervat hebben. Met bakjes gooien ze iedereen nat die ze maar tegenkomen. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu’s en nog droge mensen zijn het mikpunt. Toeristen worden niet ontzien! Sommige Thai hebben bakjes met wit menthol poeder vermengd met water bij zich om mensen vegen in hun gezicht te geven. Iedereen heeft veel lol en doordat het zo warm is, is het vele water een welkome verkoeling.

In de ochtend wassen de monniken de boeddhabeelden (om genoeg regen voor de rijstvelden af te smeken) en vaak worden kleine dieren uit hun kooi vrijgelaten. Ook worden tijdens deze dagen de grootouders, oudere familieleden en leraren geëerd door de jongere generatie. Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen. In ruil hiervoor krijgen ze wensen voor goede gezondheid, een lang leven en welvaart.

Loy Krathong Festival 
Loy Krathong is een festival dat gevierd wordt in Thailand en omliggende landen. 'Loy' betekent letterlijk varen, en een 'Krathong' is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, 3 wierookstaafjes, bloemen en enkele muntjes (bij voorkeur 9, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt).

Het festival begint in de avond als er een volle maan is (en vaak ook de avonden ervoor en erna). Mensen gaan dan naar de oevers van vijvers, kanalen, meren, rivieren en zelfs de zee om hun krathong naar het water te brengen. De kaars en de wierookstaafjes worden aangestoken en dan wordt de krathong te water gelaten. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden des te beter je geluk is in het komende jaar. Ook laten de Thaise paren vaak hun krathongs samen te water. Hoe langer ze dicht bij elkaar blijven, des te langer en mooier de relatie tussen de samenlevenden heet te zijn. Sommige paren smokkelen door hun krathongs met een klein touwtje te verbinden. Je hoeft niet noodzakelijk zelf je krathong te maken, alhoewel dit wel het meeste plezier oplevert. Krathongs kunnen overal in straatstalletjes gekocht worden, van heel klein tot reusachtig.

Ook wordt in de meeste provincies buiten Bangkok siervuurwerk afgestoken en papieren ballonnen met een kaars eronder opgelaten. Dit kan een prachtige sterrenhemel creëren met duizenden ballonnen. Veel van deze ballonnen storten neer en kunnen soms aanzienlijke schade veroorzaken als ze elektriciteitsdraden of transformators raken, daarom zijn de ballonnen in Bangkok verboden. Ook op het water zijn de duizenden kleine en grote vaartuigjes vaak een prachtig gezicht.

Volgens de legende was het de dochter, 'Nang Noppamas', van een Brahmaan-priester in het begin van het koninkrijk Sukhothai van meer dan 700 jaar geleden, die op haar eigen manier de godin Mae Kong Ka wilde bedanken. Nang Noppamas wordt vaak beschreven als de mooiste, intelligentste en meest talentvolle vrouw die ooit in het Sukhothai koninkrijk heeft geleefd. Zij zou de eerste krathong gemaakt hebben in de huidige lotusvorm en na het aan de koning getoond te hebben te water hebben gelaten in de rivier met een kaars en wierook. En zo zou het moderne Loy Krathong zijn begonnen.

Tijdens het festival wordt op alle radio- en televisiezenders bijna constant het Loy Krathong Lied gespeeld. In de meeste plaatsen wordt er ook een 'Nang Noppamas' wedstrijd gehouden, waarbij lokale schoonheden strijden om de plaatselijke Nang Noppamas te worden. Ook worden in de meeste plaatsen parades gehouden, waarbij groepen mensen (van scholen, universiteiten, politiekorpsen enz.) reusachtige krathongs hebben gebouwd, die te water worden gelaten. Later worden deze dan door een jury beoordeeld.

Vooral de noordelijke provincies rond Sukhothai en Chiang Mai maken veel werk en geven meerdaagse feesten in deze periode, die mensen van overal in Thailand trekt. Sinds eind jaren '90 is er vooral door de Bangkokse gouverneurs van alles aan gedaan om het neerlaten van krathongs te beperken. Dit omdat de kosten van het opruimen astronomisch zijn en steeds maar meer mensen in Bangkok plastic zijn gaan gebruiken in plaats van natuurlijke materialen. Deze acties hebben weinig effect gehad en de Thais blijven hun krathongs te water laten. Sommigen meerdere op een avond.